Naisten puutarha

Hyvinkään kaupunki juhlisti Hyvinkään 100-vuotisjuhlaa monin tavoin vuoden 2017 aikana. Yksi tapahtumista oli Hyvinkään keskustassa sijaitsevalle kirjastoaukiolle rakennettu ympäristötaideteos, joka sisälsi seitsemän naista esittävää kasviveistosta. Kuvataiteilija Kaisa Salmen suunnittelema ympäristötaideteos oli osa Hyvinkään Taidemuseon vuoden ohjelmistoa. Yleisö sai määräaikaan mennessä ehdottaa kasviveistosten esikuviksi hyvinkääläisiä, elossa olevia naisia, joista  taiteilija hakemusten perusteella valitsi seitsemän merkittävää naista. Hyvinkään Soroptimistiklubimme teki ehdotuksen jäsenestämme, Anita Tammisesta. Iloksemme Anita, lempinimeltään Ani, valittiin yhdeksi kasviveistoksen hahmoista.

Hakemuksessamme kirjoitimme Anista seuraavasti:

Hyvinkääläinen naisjärjestö Soroptimist International of Hyvinkää ehdottaa veistoksen aiheeksi opiskelijaterveydenhoitaja, PAPA-neuvoksetar Anita Tammista.
Anita on vaikuttanut tuhansien hyvinkääläisten naisten terveyteen terveysvalistuksen ja hoidon kautta. Legendaarisia ovat mm. Anitan pitämät seksuaaliterveyden eli  ”puutarhanhoidon” oppitunnit ehkäisyesiliinoineen lukiolaisille ja yläkoululaisille Hyvinkään yhteiskoulussa. PAPA-neuvoksen arvonimen on terveydenhoidon johtaja myöntänyt kiitokseksi hyvinkääläisten naisten terveyden edistämiseksi.

Anita on myös tunnettu aktiivisesta toiminnastaan yhdistysten luottamustoimissa. Hän on toiminut Hyvinkäällä Partiotuen, Lions Club Ladyt:en ja Soroptimistien presidenttinä ja Marttojen sihteerinä. Anita on kunnostautunut työhyvinvointiin liittyvissä tempauksissa koko työuransa ajan. Hän on epäitsekäs puurtaja, jolle hyvinvointi ja terveyden kaikki osa-alueet ovat tärkeitä.

Kirjastoaukio oli alkukesällä kaunis veistoksineen. Muut veistoksen naiset olivat

Sinikka Ala-Paavola, kieltenopettaja emerita, kunnallispoliitikko
Diandra Flores, laulaja
Charlotta Kivistö, intendentti, Hyvinkään Orkesteri
Anu Lahtinen, professori, Helsingin yliopisto
Helvi Mustonen, kuvataiteilija
Äiti (Kaarina Tuomi), kaikkien äitien edustaja

 

Terveydenhoitaja Anita Tamminen ja häntä esittävä kuvataiteilija Kaisa Salmen suunnittelema kasviveistos. Anita Tamminen on aktiivinen vapaa-ajallaankin. Hän ollut mukana Hyvinkään Soroptimisteissa vuodesta 1994 lähtien ja tällä hetkellä toimii Hyvinkään klubin sihteerinä.

 

 

 

 

 

 

 

Parasta Suomelle -tekoja

Hyvinkään Soroptimistit päättivät olla mukana Suomen 100-vuotisjuhlaa kunnioittamassa ja osallistumalla  Soroptimistien Suomi-tekoihin.  Suunnittelimme ja pohdimme erilaisia tapoja osallistua tempaukseen. Kahden kokouksen ideoinnin jälkeen päätimme järjestää tapahtumia ikäihmisille.  15 sisarta on ollut vuoden aikana mukana ryhmissä järjestämässä näitä tapahtumia. Olemme vuoden 2017 alkukesän aikana vierailleet Hoivakoti Anttilanhovissa istuttamassa kesäkukat, käyneet Kauniston palvelukeskuksessa antamassa käsien ja hartioiden hierontaa, kynsien hoitoja ja lakkausta sekä järjestäneet musiikkiesityksiä. Syksyn aikana järjestimme vielä kaksi tempausta Kauniston palvelukeskukseen. Ikäihmisten kanssa on pelattu näiden aikaisemmin mainittujen tapahtumien lisäksi sanaleikkejä ja laulettu joululauluja. Joissakin tapahtumissa meillä on ollut mukana Hyvinkään yhteiskoulun lukion opiskelijoita. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa jatkuu edelleen. Nuorille on myös tärkeää kohdata vanhuksia ja päästä keskustelemaan heidän kanssaan. Olemme sopineet, että jatkamme Parasta Suomelle -tekoja omassa klubissamme. Heti, kun ilmat lämpiävät, menemme jälleen istuttamaan kesäkukkia johonkin hoivakotiin.