Oranssit päivät värittää rakennuksia ja muita kohteita oranssiksi monella paikkakunnalla 25.11.2020

Oranssit päivät on maailmanlaajuinen UN Womenin aloittama kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja alkaa teemapäivänä 25.11. jolloin Suomessa usealla paikkakunnalla valaistaan rakennuksia tai muita kohteita oranssiksi tuen ilmaisemiseksi maailman naisille. Tänä vuonna Suomessa valaistaan ainakin 23 kohdetta eri kaupungeissa, mm. Valtioneuvoston linna, Helsingin tuomiokirkko, Tampereen Näsinneula, Turun kirjastosilta, Haminan raatihuone, Seinäjoen Lakeuden risti ja Vaasan Sähkön torni. Maailmalla kampanja on värittänyt oranssiksi aiemmin mm. Egyptin pyramidit ja New Yorkin Empire State Buildingin.

Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikos, joka ei tunne kulttuurisia tai maantieteellisiä rajoja. Suomi on yksi Euroopan väkivaltaisimpia maita naisille. Suomessa lähes puolet yli 15-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Koronapandemia on entisestään lisännyt naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kun väkivallan tekijä on useimmiten uhrin läheisin henkilö, oma kumppani, ovat liikkumista koskevat rajoitukset pakottaneet naiset pysymään tiiviimmin kotona ja alttiina väkivallalle. Väkivaltatapausten lisääntyminen on näkynyt esimerkiksi auttavien puhelinten ruuhkautumisena ja poliisille tehtyjen kotihälytysten määrän kasvussa, myös Suomessa.

Soroptimistit tekevät kampanjayhteistyötä UN Womenin kanssa ja kannustaa kaikkia osallistumaan siihen oranssin sävyin. Näytä oma kantasi ja tunnusta väriä esimerkiksi pukeutumalla oranssiin ja osallistumalla sosiaalisessa mediassa. Kampanja kestää  16 päivän ajan kansainväliseen soroptimistipäivään asti, jota vietetään 10.12. #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #16days

Kampanjaan ovat ilmoittautuneet: Helsingin tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna, kulttuurikeskus Vuotalo, Helsingin kaupunginteatteri, Turun kirjastosilta, Tampere-talo, Tampereen Näsinneula, Torni-hotelli, Tammerkoski ja Tampereen yliopiston päärakennus, Salon Kauppakeskus Plaza, Mikkelin Teatteri, Haminan raatihuone, Kotkan Sapokan vesiputous, Kaarinan kaupungintalo ja kirjasto, Pälkäneen rauniokirkko, Forssan Ankkalammin puiston silta, Naantalin Hautuja-patsas, Tallisaari ja kirjasto Joeli Savonlinnassa, Vaasan Sähkön torni, Vaasan kaupunginmuseo ja Jyväskylän Minna Canthin patsas.

Lisätietoa kampanjasta: www.unwomen.fi/oranssitpaivat