Soroptimistit vaikuttavat kokoaan suurempana Naisjärjestöjen keskusliitossa

 

Marraskuussa 2021 Soroptimisteja edustava, tekniikan tohtori Tuula Pohjola valittiin uudelleen NJKL:n hallituksen varapuheenjohtajaksi seuraavaksi kaudeksi. Naisjärjestöjen keskusliitto kokoaa yhteen 74 naisjärjestöä ja sen hallituksessa toimiminen on Tuulalle todellinen näköalapaikka vaikuttamiseen. Liitto ottaa aktiivisesti kantaa ja antaa julkilausumia ja tuo näin naisten äänen kuuluviin myös päättäville tahoille.

Tuula väitteli vuonna 1999 hiilijalanjäljen laskennasta ja on sen jälkeen vaikuttanut aktiivisesti kestävän kehityksen opettajana maamme korkeakouluissa sekä tuottanut kestävän kehityksen tietopankin koulujen opetuskäyttöön vuonna 2007. Tietopankki sisältää 250 tietosivua sekä suomeksi, että englanniksi ja yli 54 000 uutista kestävän kehityksen teemoista ympäri maailmaa. Tuula onkin meille Soroptimisteille tuttu juuri pitämistään Kestävän kehityksen seminaareista.

Ensimmäistä kertaa hän kävi puhumassa Pälkäneen seudun soroptimisteille vastuullisuudesta joulukuussa 2010 ja on sen jälkeen pitänyt seminaareja soroptimistiklubeille ympäri Suomea. Tuulalta löytyi reilusti yhteyksiä sukulaisten ja tuttavien kautta eri klubeihin ja itse hän liittyi SI Helsingin toimintaan mukaan vuonna 2014. Tuula valittiin oman klubinsa hallitukseen sekä presidentiksi kaudelle 2016-2018 ja hän on toiminut myös Unionin hallituksessa varapresidenttinä.

Tuulan isällä oli tapana sanoa, että ”tytöt pystyvät vähintään samaan kuin pojat” ja asenne onkin toiminut Tuulalle lapsuudesta saakka suunnannäyttäjänä. Hän korostaa erityisesti tekniikan merkitystä, sen mahdollisuudet naisten aseman parantamisessa maailmalla on merkittävät! Tuula olikin mukana suunnittelemassa ensimmäistä ”tytöt tekniikan pariin” -aiheista Tyttöjen päivä tapahtumaa, joka on nyt järjestetty yhteistyönä pääkaupunkiseudun soroptimistiklubien kanssa jo kahdesti. Tänä vuonna samalla teemalla järjestetään Tyttöjen päivän tapahtuma Vaasassa. Tapahtuman leviäminen muualle Suomeen on osoitus siitä, miten tärkeiden ja ajankohtaisten asioiden parissa me soroptimistit pystymme toimimaan!

Pienen epäröinnin jälkeen Tuula asettui kolme vuotta sitten ehdolle ja tuli upeasti valituksi NJKL:n hallitukseen. Asiantuntijuus ja ammattitaito kantaa ja viime syksynä valinta oli äänestäjille helppo, Tuula piti lyhyen, muutaman minuutin mittaisen puheen ja tuli uudelleen valituksi halutulle hallituspaikalle. Hänen kauttaan Soroptimistien tunnettavuus on kasvanut liiton sisällä merkittävästi ja samalla äänemme naisten aseman parantamiseksi on kuulunut kauemmas! Tuula toteaa, että toimiminen NJKL:n hallituksessa on laajentanut hänen näkökulmiaan ja ymmärrystään naisliikkeen moninaisuudesta ja tärkeydestä. Soroptimistien toiminnassa Tuula haluaisi korostuvan kansainvälisyyden, koska se on meidän merkittävä valttimme muihin järjestöihin nähden. Toimintamme näkyvyyden ja tavoitettavuuden kasvattaminen on myös Tuulalle tärkeää. Viime syksynä hän antoi oman osaamisensa käyttöön näkyvyyden ja tiedon lisäämiseksi, kun kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.2021 julkaistiin kaksi Kestävää kehitystä käsittelevää opetustallennetta yhteistyössä SI Helsingin ja Uudenmaan liiton kanssa. Videot löytyvät YouTubesta ja alla vielä suorat linkit niihin.

Olisiko teidän klubinne kiinnostunut kestävän kehityksen seminaarista? Siinä tapauksessa ottakaa yhteyttä Tuulaan, sillä hän pitää jatkossakin mielellään klubeille seminaareja Teamsin kautta.

Toivotamme Tuulalle menestystä tulevalle hallituskaudelle ja kiitämme työstä näkyvyytemme eteen!

Videot löydät linkkien takaa:

Kestävä kehitys

Ruokatuotanto