Soroptimistit SuomiAreenassa 2018

Lähisuhdeväkivalta – näkymätön tuska

Soroptimistien ja  Zonta-järjestön yhteisen keskustelutilaisuuden aiheena 16.7.2018 Porin SuomiAreenalla oli ”Näkymätön tuska näkyväksi- lähisuhdeväkivallalle loppu”. Tilaisuuden päätteeksi tavoitteeksi sovittiin, että Suomi on runsaan kymmenen vuoden kuluttua maailman turvallisin maa naisille.

Kaupungintalon kauniiseen pihaan oli kerääntynyt helteestä huolimatta runsaslukuinen joukko naisia. Mukana oli muutama mieskin. Keskustelijoiksi oli saatu pitkän kokemuksen omaavat vahvat asiantuntijat. Keskustelun juontajana toimi Jaana Haapala-Laiho. Kirjailija Laura Manninen luki otteita kirjastaan ”Kaikki Anteeksi”. Muut keskustelijat olivat Amnesty International Suomen osaston asiantuntija Pia Puu Oksanen ja Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.

Tilaisuus oli antoisa herättäen monia uusia ajatuksia ja näkemyksiä, joista keskusteltiin vilkkaasti vielä tilaisuuden jälkeenkin. Yleistä ihmetystä herätti Tanskan ja Suomen johtosijat kansainvälisessä väkivaltatilastossa. Keskusteltiin myöskin miehiin kohdistuvasta lähisuhdeväkivallasta, joka saattaa olla kasvava ilmiö. Joka tapauksessa selväksi tuli, että kysymys on laajasta ongelmasta, joka heijastuu koko lähiympäristöön. Apua tarvitsee uhrin lisäksi läheiset sekä väkivallan tekijäkin. Väkivaltaan on syytä hakea apua hyvin varhaisessa vaiheessa, sillä väkivalta yleensä laajenee ja raaistuu. Laura Mannisen kirja omakohtaisesta kokemuksesta antoi hyvän kuvan, miten suuri rakkaus voi muuttua väkivallaksi, josta ei pääse irti ilman apua.

Kuvassa vasemmalta oikealle Laura Manninen, Pia Puu Oksanen, Riitta Särkelä ja Jaana Haapala-Laiho.

Keskustelutilaisuus on katsottavissa Katsomossa tämän linkin takana.