Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan professori Helena Rannan teemana pääkaupunkiseudun yhteiskokouksessa 18.4.2023 Kauniaisissa

Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan professori Helena Rannan teemana pääkaupunkiseudun yhteiskokouksessa 

Kaunis huhtikuun ilta 18.4.2023 keräsi SI Kauniainen- Grankulla sisarien emännöimään pääkaupunkiseudun klubien yhteiskokoukseen Villa Junghansiin sisaria kaikkiaan seitsemästä klubista.

 “Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään; jokainen ihminen on osa mannerta, osa kokonaisuutta. Tämä runoilija, tuomiorovasti John Donnen ajatus kuvaa mielestäni hyvin meitä soroptimisteja. Vaikka olemme ihmisinä erilaisia, olemme kuitenkin yhtä”, totesi Kauniaisten Klubin presidentti Helena Pesola avajaissanoissaan.

Alun kynttiläseremoniassa mukana olivat Unionin presidentti Tiina Nevalainen, SI Espoo-Meren presidentti Marja Autio, SI Vantaan presidentti Kukka Lehmusvirta ja SI Kauniaisten pitkäaikaisin jäsen Marsa Suopanki.

Asiantunteva, rohkea, empaattinen, ja meille naisille hieno esikuva. Näillä sanoilla Helena Pesola luonnehti professori Rantaa esittelyssään. Puhujavieraamme oikeushammaslääkäri, professori Helena Rannan esitys – Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan – oli tyhjentävä ja myös koskettavan omakohtainen.   Kansainvälinen rikostuomioistuin, sotarikokset ja joukkotuhonta avautuivat meille selkeästi. Rannan kokemukset esimerkiksi Srebrenican joukkohaudoista kertoivat tutkijan työn haasteista uhrien tunnistamisessa. Esityksen myötä meille kävi ilmeiseksi, miksi Helena Ranta näkee tärkeäksi etsiä totuutta, löytää totuus ja puolustaa ihmisoikeuksia, myös kuolleiden.

Käydyssä keskustelussa kysyttiin, miten kauan kestää, että olemme toipuneet tämän hetkisestä sodasta Euroopassa. Helena Ranta totesi, että julmuuksia on aina ollut ja tulee aina olemaan. Ukraina tarvitsee apuamme nyt ja tulevina vuosina, ja tuhojen korjaamiseen menee sukupolvia. Hän näki tärkeänä tulevaisuuden rakentamisen kannalta koulutuksen järjestämisen lapsille.

Yhteiskokouksen alun ja lopun musiikkiesityksinä kuultiin Jari ja Tarja Koskisen soittamana kaksi kevääseen ja tilaisuuteen erinomaisesti sopinutta duoa viululle ja alttoviululle.

Yhteiskokouksen lämmin henki osoitti, että yhdessäolo vahvistaa toimintaamme ja antaa voimaa edistää tärkeitä tavoitteitamme. Lämmin kiitos kaikille sisarille yhdessäolosta. /Maria Juusela