Viulutaituri lumosi yleisönsä kevätkonsertissa Pirkanmaalla

SI Nokia järjesti kevätkonsertin sunnuntaina 22.4.2018 Pirkanmaan musiikkiopistossa. Solistina konsertissa esiintyi 15-vuotias viulutaiteilija Iidamari Ahonen, jota Naoko Shibayama-Aarnio säesti pianolla.  Tunnelmallisen, vanhan jugend-rakennuksen juhlasali täyttyi kuulijoista lehtereitä myöten.

Iidamari on soittanut viulua 5-vuotiaasta lähtien. Hän on voittanut lukuisia palkintoja koti – ja ulkomaisissa viulukilpailuissa ja soittanut konserteissa. Hän opiskelee Radion Sinfoniaorkesterin konserttimestari Petri Aarnion oppilaana ja on myös Taideyliopiston viuluakatemian oppilas. Säestäjä on Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin tohtori, joka on osallistunut lukuisiin mestarikursseihin Suomessa ja ulkomailla.

Tilaisuuden alussa SI Nokian presidentti Eija Teivas toivotti yleisön ja esiintyjät tervetulleiksi tilaisuuteen. Konsertin juonsi Iidamarin opettaja, RSO:n konserttimestari Petri Aarnio.

Alkutunnelmaa parituntiseen konserttiin loihti Naoko Shibayama-Aarnio pianosta soittamalla Claude Debussyn Pellavatukkaisen tytön ja toisena kappaleena Felix Mendelssonin venetsialaisen venelaulun Sanaton laulu.

Iidamarin astuessa solisistin rooliin viuluineen soljui Mendelssonin Viulukonsertto e-molli Op. 64 :n mollivoittoinen, haaveellinen tunnelma saliin. Astor Piazzollan  Historie du tangon tunteikkaiden ja vahvojen taiturimaisesti soitettujen sävelten myötä tunnelma kohosi kohti kattoa.

Väliajan jälkeen saimme kuulla Debussyn Sonaatin viululle ja pianolle. Sonaatin nuorekkaan raikkaat ja iloiset sävelet täyttivät salin ja saivat kuulijoille hymyn huulille. Loppuosien soljuvat, rauhalliset sävelkulut loivat harmoniaa. Vastakohtana edelliselle tunnelmalle Iidamari ja Naoko esittivät  Maurice  Ravelin Tziganen- Rapsodia viululle ja pianolle. Ranskalainen mustalaismusiikki kaihoisine ja toisaalta riehakkaine sointuineen ihastutti kuulijoita. Tässä nuori viulutaiteilija pääsi näyttämään loistavaa osaamistaanIidamari soitti lopuksi vielä yhdessä opettajansa Petri Aarnion kanssa taidokkaasti Shostakovitshin Polkan.

Konsertin tuotto ohjataan klubimme tavoitteiden tapaan naisten ja tyttöjen koulutuksen tukemiseen. Iidamari on yksi stipendin saajista.

Väliaikatarjoilun hoiti Pirkanmaan Musiikkiopiston tuki ry, joten myös tarjoilusta saatu tuotto menee nuorten hyväksi.

Artikkelin kirjoitti Leena Koskimäki SI Nokia -klubista.