Havahtumisia-valokuvataideprojekti kauppakeskus Veturissa 4.10.-12.11.2023

Havahtumisia-valokuvataideprojekti tuo yhteen väkivaltaa elämässään kohdanneiden naisten koskettavat tarinat valokuvataiteen keinoin. Ajankohtainen aihe on saanut alkunsa valokuvaaja Anu Hedborgin, mallinohjaaja-tutorin Johanna Sillanpään sekä kokemusasiantuntija Jaana Penttisen taiteellisesta yhteistyöstä.

Havahtumisia-projektiin etsittiin valokuvattavia sosiaalisen median kautta keväällä 2023 ja hakemusten perusteella heistä valikoitui kymmenen. Tarinat kuvien takana sekä valokuvattavat ovat keskenään erilaisia, mutta valokuvia yhdistää niissä näkyvä toivo sekä selviytyminen. Valokuvat otettiin kevään ja kesän 2023 aikana Kouvolan lähimiljöössä jokaisen kuvattavan tarinaa kunnioittaen ja heidän toiveidensa mukaisesti. Osa valokuvattavista halusi esiintyä asian arkaluonteisuuden vuoksi anonyymina, osa tuli esiin omilla kasvoillaan.

Jokaisesta mallista tuodaan esille kolme valokuvaa sekä heidän omia tekstejään. Valokuvista koostetaan kiertävä näyttely, mikä alkaa Kouvolasta, kauppakeskus Veturista 4.10.2023 – 12.11.2023. Näyttelyn avajaiset ovat 7.10.2023 klo 12. Näyttelytila on tarkoituksella valikoitunut matalan kynnyksen paikaksi, jolloin tärkeää teemaa taiteen keinoin voidaan tuoda esille helposti lähestyttävästi. Valokuvien kaksoiskappaleita on nähtävillä myös Helsingin Kaapelitehtaalla, Valssaamon tiloissa 10.-19.10.2023.

Näyttelyyn toivomme yleisöä laajalti sekä keskustelua aiheen ympärille myös mediassa. Tietoisuuden ja näkyvyyden lisääminen on ollut yksi näyttelyn päätavoitteista. Näyttelytila on avoinna myös erilaisille aiheeseen liittyville tapahtumille.

Näyttelyssä yhteistyötahoina toimivat SI Kouvola, Kauppakeskus Veturi, Finnfoto ry sekä Naisten Linja.