Valkeakoski oranssilla väkivaltaa vastaan

Valkeakosken kaksi soroptimistiklubia ovat organisoineet vuonna 2021 paikallisen tapahtumakokonaisuuden “Valkeakoski oranssilla väkivaltaa vastaan”  osana maailmanlaajuista Oranssit päivät kampanjaa. Klubien presidentit julkaisevat tämän mielipidekirjoituksen.

Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut parisuhdeväkivaltaa

Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Maailmanlaajuinen Oranssit päivät -kampanjan pyrkii lisäämään tietoisuutta sukupuolen perusteella tapahtuvasta väkivallasta ja poistamaan sen. Vuosittain kuudentoista kampanjapäivän aikana järjestetään erilaisia tapahtumia ja mielenilmauksia, joissa vastustetaan tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Paikallista ”Valkeakoski oranssilla väkivaltaa vastaan” tapahtumakokonaisuutta organisoivat Soroptimistit kutsuvat koskilaisia mukaan vastustamaan sukupuolittunutta väkivaltaa näkyvästi.

Väkivalta voi olla henkistä, fyysistä, taloudellista tai seksuaalista kaltoinkohtelua – tai näitä yhdessä. Väkivalta ei tunne maantieteellisiä, kulttuurisia, yhteiskuntaluokkiin tai ikään liittyviä rajoja. Raa’at uutiset maailmalta sukupuolten epätasa-arvosta ja väkivallasta pöyristyttävät meitä, mutta naisiin kohdistuva väkivalta on mittava ongelma myös keskuudessamme. Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on yksi Euroopan unionin vaarallisimmista maista naisille. Yli 15-vuotiaista tytöistä ja naisista jopa 47% on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta. Aikuisista toistuvan väkivallan uhreista yli 90 % on naisia ja Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 viranomaisten tietoon tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa oli 10 600 uhria. Turvakotien asiakasmäärät ovat kasvaneet vuodesta 2015 yli 75% ja niihin hakeudutaan usein vasta kun väkivalta on jatkunut jo pitkään.

Väkivaltatilastoihin päätyy vain osa teoista. Esimerkiksi ikääntyneiden kotona asuvien naisten kokema kaltoinkohtelu jää usein piiloon ja Covid-19 aiheuttamissa poikkeusoloissa tilanne on pahentunut. Jos tekijänä on oma puoliso tai lapsi, on monen uhrin vaikeaa myöntää tilannetta. Uhri voi tuntea syyllisyyttä ja häpeää tapahtuneesta, olla huolissaan tekijälle mahdollisesti aiheutuvista seurauksista tai pelätä tekijän uhkauksia.

Väkivalta aiheuttaa uhrille usein välittömiä sekä pitkäaikaisia ongelmia. Seuraukset vaikuttavat myös uhrien perheenjäseniin ja yhteiskunnallisesti, kuten terveydenhuollon ja oikeudellisten palveluiden kustannuksiin. Vuosittain parisuhdeväkivallan seurauksena Suomessa kuolee noin 20 naista.

”Valkeakoski oranssilla väkivaltaa vastaan” tempauksen tavoitteena on, että mahdollisimman moni havahtuu vakavaan aiheeseen sekä toimii aktiivisesti väkivallan lopettamiseksi. Oranssiin kampanjaan voi osallistua esimerkiksi pukeutumalla oranssiin ja kertomalla kampanjasta työpaikalla ja ystäville kutsuen heidät mukaan, jakamalla kuvia sosiaalisessa mediassa #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #16days tai lahjoittamalla UN Women Suomi ry:n väkivallan vastaiseen työhön. Tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ovat ilmaisseet vastustavansa jo noin 50 paikallista yritystä, Valkeakosken kaupunki ja kaupunginjohtaja Minna Uschanoff tapahtumakokonaisuuden suojelijana sekä kansanedustaja Pauli Kiuru.

Elämä ja arki kuitenkin kulkee pääosin kampanjoiden ulkopuolella ja jokainen meistä voi kysyä itseltään: Osaanko tunnistaa väkivallan merkkejä? Otanko puheeksi huolen, jos epäilen läheisen altistuvan väkivallalle? Puutunko väkivallan ilmenemiseen?

Väkivallan uhri tarvitsee tukea ja rohkaisua avun hakemiseen. Väkivalta ei koskaan ole uhrin vika vaan tekijän.

Oranssi symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

Anna-Stiina Saarinen
presidentti
SI Valkeakoski-Vanajavesi

Sirkku Tuomisto
presidentti
SI Valkeakoski

Tekstin lähteenä on käytetty UN Women Suomi ry:n julkaisemaa materiaalia, jonka tilastot on koostettu THL:n, Tilastokeskuksen, Heldan ja Findikaattorin tilastoista.

Lisätietoja Oranssit päivät kampanjasta UN Women Suomi ry:n sivustolta.